Káva illy

Úvod Káva illy

                                                          

 illy – spojenie vedy a umenia

 

 

 

 

Spoločnosť illycaffé  založil v roku 1933 Francesco Illy. Dnes ju vedie tretia generácia rodiny.

Jej náplňou je výroba jedinečnej, špičkovej zmesi pre prípravu kávy espresso, ktorá sa vyrába za použitia deviatich druhov  kávy arabica. Vďaka vyváženej kombinácii týchto ingrediencií z Južnej a Strednej Ameriky, Indie a Afriky vzniká nezameniteľná chuť a vôňa kávy, rovnaká v každej šálke a v každej časti sveta.

 

Dodávateľská politika spoločnosti je založená na priamej spolupráci s pestovateľmi kávy, vďaka čomu sa spoločnosť vyhýba medzinárodnému trhu s komoditami. Výber dodávateľov je prísny, spoločnosť illycaffé zaviedla od roku 1991 cenu Prêmio Brasil de Qualidade do Cafe Para Espresso, ktorá je súčasne motiváciou pre pestovateľov. Na základe úspechov tejto ceny v Brazílii sa začalo s udeľovaním tejto ceny za kvalitu aj v Guatemale, Kolumbii a v Indii.

 

Zo siedmich radikálnych inovácií, ktoré za uplynulých 100 rokov predstavujú revolučný prínos do výroby kávy zaviedla spoločnosť illycaffé tri. Je to Illeta, predchodca súčasných strojov na prípravu espressa z roku 1934, ďalej presurizácia – systém balenia a konzervácie kávy, pri ktorom je vzduch vnútri plechovky nahradený inertným plynom pri tlaku vyššom ako je atmosferický. Tretia inovácia pochádza zo 70.- tych rokov  20.storočia, kedy sa objavila prvá kapsula obsahujúca jednu porciu kávy.

 

Káva espresso je zložitý nápoj, ktorý pozostáva z 1500 ingrediencií, ktoré sa musia harmonicky skĺbiť tak, aby vytvorili kompletnú arόmu a z 13 fyzikálnych a chemických premenných, ktoré ovplyvňujú správnu prípravu. Z tohto dôvodu štúdium a výskum v súvislosti s kávou a všetkými výrobnými procesmi – od výberu po prípravu – predstavujú strategický rys v prístupe spoločnosti už od jej založenia. Divízia technologického výskumu a vývoja spoločnosti illycaffé, ktorá dosiahla medzinárodného uznania ako centre of excellence ( stredisko špičkovej kvality ) v oblasti štúdia kávy – sa skladá z dvoch výskumných stredísk (Trieste, Sao Paulo) a zo štyroch laboratόrií: Aromalab, Sensorylab, Biolab a Techlab.

 

Spoločnosť illycaffé založila Universita del caffé s cieľom prispieť k zlepšovaniu a rozširovaniu kávovej kultúry. Kurzy sú štukturované s ohľadom na cieľové skupiny, ktorých sa týkajú: prevádzkovatelia kaviarní, reštaurácií a hotelov,  pracovníci v týchto zariadeniach, spotrebitelia a zvedaví nadšenci, pričom vo všetkých prípadoch sú zamerané na kvalitu a zvyšovanie ich znalostí o svete kávy.

 

Na základe presvedčenia, že káva má aj svoju estetickú a zmyslovú stránku, ktorá sa stáva súčasťou kultúry, spoločnosť illycaffé vyjadruje svoje hodnoty a filozofiu prostredníctvom jazyka umenia a kreativity. Zo spolupráce so známymi protagonistami svetovej umeleckej scény, napr. Michelangelo Pistoletto, Julian Schnabel, Jeff Koons a mnohí ďalší, vychádzajú kolekcie illy v súčastnosti známe ako  illy Art Collection – séria umeleckých šálok, ktoré sa stali symbolom toho, ako fantázia umelcov pretvára objekt každodennej potreby – kávovú šálku.

 

 

 

 

Copyright 2020 © amicomp1